Tuesday, March 10, 2015

Смъртното наказание



Имаше време, когато бях убеден, че смъртното наказание задължително трябва да съществува. Припомнях си го всеки път, когато виждах някое голямо злодеяние, извършено от психопат или рецидивист. Казвах си “Tози не заслужава друга присъда освен смърт.”




Отношението ми се промени, когато започнах да събирам впечатление от интернет. Hаправо се стреснах, виждайки колко хора обвиняват с лека ръка и изгарят от желание да убиват без съд и присъда. Достатъчно е някой да не споделя политическите им виждания и моментално посягат към кобура, така да се каже. Hе е нормално да пожелаваш смъртта на онези, които просто имат различни политически виждания. Нали не очаквате всички да са на едно мнение?

При това положение, при такива буйни и нeконтролируеми страсти, смятам че смъртното наказание ще е по-скоро вредно, отколкото полезно. Замислете се малко! Hима не е възможно да се злоупотребява с него? Pазликата от други присъди е, че тази няма връщане назад и помилване. Bеднъж и край. Ами ако е грешка? Хрумвало ли ви е колко лесно чрез смъртната присъда може да се разправиш с политически или бизнес конкуренти? Изкушават се хора, които нямат никаква полза освен коментарите в нета, а представятели си, ако става дума за милиони долари? Стряскащо, нали?

Вероятно сте чували за Народния съд преди половин век. Няма да обсъждам колко е бил “народен”, а само ще припомня, че доста кръв се е проляла, когато някакви хора са получили възможност да наказват лесно и без да носят отговорност. Днес разликата е, че не са само комунистите. Обърнете внимание – има хора от всички партии. С лека ръка заклеймяват. Това е опасно.




Според мен българите не са дорасли за да използват смъртното наказание. Преди да ме обвините, не забравяйте че никога не знаете от коя страна на барикадата ще сте в даден момент. Дали ще бъдете съдията? Или жертвата?



1 comment:

  1. Желаещите смъртно наказание до един са убедени, че някакви други ще бъдат съдени. Изобщо не разглеждат варианта те да са на подсъдимата скамейка. Hе защото са честни хора. а защото винаги обвиняват другите. Абсурд е да погледнат себе си.
    Какво си мислите, че ще направят примерно скинарите, които и сега мечтаят да бият цигани, задоволявайки садистичните си наклонности? Ами комунистите? Всеки ден повтарят за отваряне на лагерите, но съвсем друго ще мислят, ако засилят тях натам.
    Не трябва да има смъртно наказание, докато не се промени съзнанието на българина. Най-вече откъм самокритика.

    ReplyDelete